Saadan Realiserer Du Dit Potentiale

Finance business partner: Sådan realiserer du dit potentiale

Læsetid: 12 minutter

FÅ INSPIRATION!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
TILMELD
Henrik Dahlgaard

Henrik Dahlgaard

Senior Partner

18. oktober 2023

Hvordan kan du realisere det potentiale, rollen som finance business partner indeholder? Det stiller vi skarpt på i denne artikel, hvor du både får et indblik i værdien af at have en god plan og får syv fokusområder, der hjælper dig i rollen som finance business partner.

En individuel plan gør forskellen. Det hele begynder og slutter med at få sat din ledestjerne på himlen – eller sagt med lidt mere hverdagsnært sprog: at definere visionen for, hvad du gerne vil være kendt for i forretningen. Herefter består processen i at få konkretiseret dit nuværende udgangspunkt og de muligheder, du skal arbejde med, så du kan levere den målrettede og vedholdende indsats, der cementerer værdien af din rolle som finance business partner.
 

Men hvad udgør en god plan? 


En god plan rummer en forståelse for din virksomheds kultur, dens value propositions og dens forretningsmæssige behov såvel som en prioritering af dine opgaver og en kortlægning af dine egne kompetencer.
 

Virksomhedens strategi, planer samt forretningsmodel – og dermed de forretningsmæssige behov – er nemlig bestemmende for, hvordan du kan understøtte de beslutninger og overvejelser, der er i forretningen. Derfor hjælper det dig i rollen som finance business partner at være bevidst om disse områder og kende dem grundigt. 

Endelig er systemerne og de applikationer, som understøtter Finance, ofte afgørende for at lykkes med det fulde business finance-potentiale ift. at frigive tid. Det er samtidig her, de største udfordringer kan opstå i form af mangelfuldt implementerede løsninger, mangelfulde data, manglende datakvalitet og ikke mindst udfordringerne med at kombinere finansielle og ikkefinansielle data. 

Fra intentioner til en konkret plan

Dine egne personlige kompetencer og præferencer, erfaring og snitflader med dine kollegaer er også vigtige at kortlægge. 

Det er i den forbindelse også oplagt at kigge dine opgaver og processer igennem og opdatere dem, da du skal frigive tid til at kunne levere noget nyt. Det betyder, at du sandsynligvis skal flytte, nytænke eller effektivisere nogle opgaver. 

Og så har de stærkeste planer afstemte snitflader. Derfor er det en god ide, hvis du er opmærksom på, hvor dine snitflader ligger, og hvordan de hænger sammen med dit teams planer. 

Klare roller er nemlig en forudsætning for at kunne levere på business finance og skabe en god performance. Og derfor er bevidstheden om snitfladerne og forskellene mellem de forskellige roller afgørende for din succes. 

Vi ser desværre ofte, at en finance business partnerrolle bliver lanceret, uden at forretningen og stakeholderne har gjort sig helt klart, hvad rollen skal indeholde, og hvad det betyder for de opgaver, den pågældende medarbejder tidligere skulle løse. 

Og det fører ofte til frustration. Både hos forretningen og hos dig, der indtræder i rollen som finance business partner. Særligt hvis der ikke er afsat tid til, at du kan levere noget nyt, eller hvis tidligere opgaver fortsat stjæler din tid og forhindrer dig i at levere som finance business partner. 

Derfor er det en fordel, hvis I, inden du får rollen og dermed titlen finance business partner, har lagt en plan for, hvad der skal ske, og hvornår det bliver kommunikeret ud i organisationen. På den måde kan du skabe det rigtige 'frirum' til at levere noget nyt, samtidig med at du arbejder målrettet videre med din plan for, hvordan du vil skabe værdi som finance business partner, og hvordan du vil opnå det. 

Når du udformer din plan, kan du med fordel sætte fokus på de konkrete tiltag og lægge en tidsramme, som er tilstrækkeligt fleksibel til, at du kan tilpasse den løbende. Og ikke mindst sikre tid til, at du løbende kan måle på dine aktiviteter for at skabe fremdrift. 

Så langt, så godt. Men hvordan kommer du så videre med din plan, og hvad skal den mere konkret indeholde? 

Syv fokusområder, der hjælper dig i finance business partnerrollen

Vi har samlet syv fokusområder, du med fordel kan bruge til at vejlede dig i din plan for, hvordan du vil udfylde rollen som finance business partner og skabe værdi for din virksomhed. Med dem sikrer du, at du får mulighed for at integrere din nye rolle bedst muligt i forretningen og får stillet kritiske spørgsmål undervejs, så du ikke bruger al din tid på at lave analyser, der ikke bliver brugt til at skabe ny værdi.

  1. Vær bevidst om dit mindset
    Det er nemlig dit mindset og dine jobpræferencer, der gør forskellen for, hvor nemt du har ved at få succes i rollen som finance business partner. For rollen kræver, at du brænder for at forstå tal, bruge tal, komme i dialog med forretningen og være en del af den forretningsmæssige beslutningsproces. 

    Hvis din præference derimod er for at producere tal, kan det være en god ide at planlægge, hvordan du vil sikre, at du kommer ud i forretningen. Det er nemlig afgørende, at du er opsøgende og får skabt den vigtige dialog om, hvad der giver forretningsmæssig værdi.

  2. Skab et ligeværdigt samarbejde med dine stakeholders
    For at kunne indgå i et ligeværdigt samarbejde med dine stakeholders i forretningen er der to ting, der er vigtige: Det første er, at du er bekendt med, hvad dine stakeholders har på agendaen, og forstår, hvordan der træffes beslutninger. 

    Det andet er, at du selv indtager en passende rolle og fremstår som en ligeværdig samarbejdspartner. Du skal hverken være fagnørden, der skal hjælpe forretningen med at forstå Finance fagligt, eller gå i den modsatte grøft og underkaste dig forretningen for at bære dem på hænder og fødder.

  3. Forstå, hvad der driver indtjeningen
    Forstå de ikkefinansielle drivers for god og dårlig performance. Ofte fortaber både forretningen og den finansfunktion, der supporterer den, sig i at levere de tal, de bliver bedt om. Frem for at spørge kritisk ind til, om de tal også er dem, der giver de mest værdiskabende indsigter at træffe forretningsmæssige beslutninger ud fra.

  4. Vær proaktiv, proaktiv og atter proaktiv
    Vær en del af forretningen, så du ved, hvad der sker. Opbyg viden om den forretningsmæssige udvikling, så du kan håndtere tallene med baggrund i kendte årsagssammenhænge. 

    En god ting at have in mente er, at proaktivitet i den finansielle planlægning med forecast, budget osv. ikke består i at sende skemaer ud til stakeholderne for at få deres input – men derimod i at sikre, at du med din viden og løbende dialog er i stand til at levere finansielle tal og analyser, der enten understøtter eller udfordrer de forretningsmæssige planer, som du er en del af. På den måde sikrer du inspirerende dialoger i forbindelse med scenarieplaner og forretningsmæssige overvejelser.

  5. Sæt retningen for dine forretningsmæssige holdninger
    Dine forretningsmæssige holdninger er med til at sætte retningen for dine prioriteringer, dit input og din sparring med forretningen. Har du fx den forretningsmæssige holdning, at virksomheden har for mange produkter, er det vigtigere, at du tager dialogen om produkternes potentiale, end at du producerer flere analyser af ting, der ikke skaber værdi for forretningen.

  6. Lad månedsrapporteringen være sekundær
    Tillad dig selv at give månedsrapporteringen mindre fokus, da den gerne skal være understøttet og bekræftet af andre 'early indicators' i forretningen. Der er en tendens til, at det eneste, der bliver diskuteret i forbindelse med månedsluk, er tallenes rigtighed – og det bliver desværre på bekostning af dialogen om den gode forretning og beslutningsprocesserne. 

    Det er den dynamik og dialog, der foregår mellem månedsrapporteringerne, som gør forskellen, og som kan skabe grundlaget for, at du bidrager til at styrke virksomhedens performance. Dyrk derfor den enkle og dynamiske rapportering, og brug energi på ad hoc- og inspirationsanalyser som grundlag for forretningsbeslutninger.

  7. Kend KPI'erne, og begræns dem
    Der er desværre mange politiske agendaer i spil, når virksomhedens performance skal danne grundlag for fx bonusmål. Det er derfor vigtigt, at hverken du eller finansfunktionen bliver en del af det 'game', men derimod agerer med et professionelt værdigrundlag ved at levere fuld transparens. 

    Finansfunktionen har derfor en opgave i at være med til at begrænse KPI’erne i forretningen, så der bliver plads til at have fokus på de mest relevante KPI’er, og at KPI’erne er udvalgt efter, om de skaber mest mulig værdi for forretningen i stedet for at være udtryk for enkeltindividers politiske interesser.

Det gode eksempel på finance business partnering

Nu hvor du er ved vejs ende i denne artikel, er du forhåbentlig klædt bedre på til at indtage rollen som finance business partner og skabe ny værdi i din virksomhed. 

Men hvad sker der helt konkret, når en finance business partner arbejder målrettet med at definere sin rolle og skabe mest mulig værdi for virksomheden? 

Det får du et rigtig godt bud på – vi har nemlig talt med Asbjørn Christensen Haslev, som er funktionschef i LB Forsikring, om, hvordan LB Forsikring bruger finance business partnerrollen, og hvordan han arbejder målrettet på at skabe tillid, så han kan være en betroet rådgiver for forretningen. 

Du kan læse vores caseinterview med LB Forsikring lige her.

Henrik Dahlgaard

Henrik Dahlgaard

Senior Partner

+45 25 10 22 16

hdahlgaard@basico.dk

Det begynder med din vision og individuelle plan

Hos Basico arbejder vi med at udvikle og styrke kundernes business finance – både når det handler om at designe og udrulle finance business-partner konceptet eller hjælpe den enkelte finance business partner godt fra start.  

Ved sidstnævnte giver vi dig inspiration, hjælp til en konkret plan og assistance til at afhjælpe de snubletråde, der forhindrer dig i at føre din plan ud i livet. 

Skal vi fortsætte dialogen? Så er du er velkommen til at kontakte Senior Partner Henrik Dahlgaard for en uforpligtende snak om erfaringer og input til rejsen som finance business partner.